Allotjament a Marrakech

Quan es viatja a Marrakech hi ha dues zones molt diferents on allotjar-se que impliquen dues opcions d'allotjament molt diferents: la Ville Nouvelle o la Medina.



La primera d'elles, "La Ville Nouvelle" (ciutat nova) està composada principalment pels dos barris de Guéliz i de l'Hivernage. Aquesta part de la ciutat fou creada pels francesos a partir de 1912 durant els anys d'ocupació i això implicà que la dissenyaren segons el confort al qual estaven habituats: grans boulevards i edificacions envoltades de jardins. Amb l'aparició del fenomen del turisme, les grans edificacions senyorials es van transformar en nombrosos allotjaments i molts dels jardins van desaparèixer per tal de donar lloc a noves edificacions en alçada. És en aquesta zona on trobarem el concepte d'hotel al qual estem més habituats, des de les grans cadenes internacionals (Pullman, Sofitel, Four Seasons,...) a hotels de renom nacional (Kenzi, Mogador,...) i passant pels hotels funcionals i pràctics que molts estem habituats a utilitzar quan anem de ruta per Europa (Ibis o Novotel). 

Personalment no tinc cap mena d'interès en aquesta part de la ciutat i considero que allotjar-s'hi, tot i que pot tenir algun avantatge (proximitat de l'estació de trens, per exemple), té un gran inconvenient: cal agafar un taxi per anar a qualsevol lloc d'interès. 


La segona, "La Medina", és la casc antic medieval envoltat d'unes muralles que envolten el gran espai emblemàtic de la ciutat (la plaça Jmaa-el-Fna) i milers d'edificacions tradicionals que conformen un magnífic laberint de carrerons. Aquestes edificacions tradicionals tenen el seu màxim exponent en la tipologia de la casa àrab que es desenvolupa en diverses plantes que envolten un pati central (anomenat "dar" o "riad" en funció del seu tamany i del tamany del pati central) i han estat la base de la proliferació del tipus d'allotjament més comú a la zona i absolutament imprescindible: els riad. Diuen que a la medina de Marrakech n'hi ha al voltant de mil, així que oferta no en falta. N'hi ha de tot tamany i categoria: per a les butxaques més exigents i per a butxaques gairebé buides. És un bonic repte anar provant fins trobar el lloc ideal, nosaltres encara ho fem després de moltes visites.

Aquesta part de la ciutat, i concretament aquest tipus d'allotjament, ha estat sempre la nostra aposta en les visites a la ciutat perquè es pot anar a qualsevol lloc a peu, un gran avantatge quan es viatja amb nens. Malgrat això, i a diferència d'altres poblacions del país, no podem dir que hi tinguem un lloc favorit perquè l'elecció d'allotjament sempre depèn de diversos factors que determinen molt més que en altres indrets: si viatgem sols, amb amics o amb el nens; si arribem a una hora prudent o tard a la nit; si al dia següent hem de sortit a primera hora o si podrem gaudir de la ciutat, etc. Així, ens hem allotjat en vuit llocs diferents que ens atrevim a esmentar i que us resumim a continuació en funció de les particularitat per les quals els vam escollir. D'altres ni en parlem.

El que sí que coincideix és la zona on ens allotgem habitualment, pel barri de Kennaria, molt proper a la plaça. Hi ha moltes altres zones on allotjar-se amb opcions també magnífiques, però a nosaltres aquesta zona ens resulta molt pràctica per la presència de pàrkings propers, perquè l'arribada en taxi des de l'aeroport és senzilla, perquè està increïblement a prop de la plaça i perquè, en haver-hi força allotjaments, sempre hi ha gent transitant pel carrer (i això de nit s'agraeix si ets una caguetes com jo).

De vegades, si hom entra en un portal d'allotjament, l'oferta en aquesta zona de la ciutat és tan aclaparadora que resulta difícil d'escollir perquè, entre d'altres raons, les distàncies que separen els riad de la plaça no acostumen a ser del tot objectives. Així doncs, us deixo algunes recomanacions dins d'una gamma de preus mitjana - baixa, que és la nostra, sempre amb el condicionant de tenir el bany a l'habitació i que l'estat de neteja sigui correcte:

Per anar en parella. Sense cap mena de dubte, aquí encertareu perquè són dos riads petits amb molt d'encant, amb tots els detalls exquisits que hom necessita quan la cosa va de fer una escapadeta en parella i amb uns esmorzars per gaudir i recordar. Hi hem anat en diverses ocasions i també els hem recomanat força vegades i l'experiència ha estat sempre magnífica.


Riad l'Heure d'Été: no crec que es tardi més de dos minuts a arribar-hi des de la Plaça i, a banda dels magnífics esmorzars a la terrassa, també és molt recomanable el servei de massatges tipus "hammam" que ofereixen. Hi ha habitacions de dues categories (Standard i Premium) i també una suite. La diferència entre els dos tipus d'habitacions és l'espai al voltant del llit i el tamany del bany. Considero que amb el tamany Standard (que en la darrera visita tenia un fantàstic preu de 47€ per dormir i esmorzar) és més que suficient i no es justifica l'increment de preu per les habitacions Premium (que en valien uns 60€). L'elevat preu de la suite, l'única que podria acollir també als nostres fills, fa que descartem aquest allotjament quan anem a la ciutat en família. Si voleu tafanejar algunes de les nostres opinions d'aquest allotjament a TripAdvisor, cliqueu aquí o aquí.

Riad Diana: lleugerament més allunyat de la plaça, a uns cinc minuts caminant com a molt, es situa en uns carrers on hi ha abundants allotjaments i estan molt ben il·luminats. Es tracta d'un riad exquisit en tots els sentits i la petita piscina que té a la planta baixa del pati li dóna un caràcter i una categoria increïbles. Les habitacions són força grans i molt ben decorades, la terrassa amb la seva jaima és molt elegant i la sala de la planta baixa és molt acollidora en els mesos d'hivern. El personal és extremadament educat i els esmorzars magnífics. Per la mateixa raó que en el riad anterior (l'elevat preu de les habitacions que poden acollir quatre persones) el descartem en les nostres visites familiars, tot i que la petita piscina faria les delícies dels nostres fills en les visites més estivals. Si voleu tafanejar una de les nostres opinions d'aquest allotjament a TripAdvisor, cliqueu aquí.

Per anar en família: allotjaments molt propers a la plaça per tal d'evitar llargs desplaçaments des de les parades de taxi i bus amb les motxilles a l'esquena i els nens a la mà. Llocs on, per la seva proximitat, resulta fàcil anar i venir durant un dia de passeig per tal d'introduir descansos a la ruta o canvis de roba per motius d'emergència ;-)

Riad Marrakiss: situat a la zona nord de la plaça i a escassos 100 metres de la Rue Dabachi, una artèria molt transitada, aquest petit riad és sempre el destinatari de les nostres visites familiars. Hi hem estat en diverses ocasions i podem afirmar que ha anat millorant, tot i que ja era una gran opció. El vam escollir la primera vegada per la seva ubicació i, sobretot, per l'interessantíssim preu de les habitacions familiars (50€ per una quàdruple amb l'esmorzar en la nostra darrera visita) i hi hem seguit anant perquè no hem trobat cap altre riad que ens ofereixi les mateixes prestacions per aquest preu. Les habitacions són petites i resulta una mica complicat maniobrar-hi amb tots quatre movent-nos alhora, però són molt correctes, els llits són còmodes, els banys estan bé i la neteja és impecable. A més, l'esmorzar és un dels aspectes que han anat millorant i el noi que se n'ocupa és molt atent. Si voleu tafanejar alguna de les nostres opinions d'aquest allotjament a TripAdvisor, cliqueu aquí o aquí.

Riad Jnane Mogador: aquest és un d'aquells riad que serveix una mica per a tot, però no m'atreveixo a recomanar-lo per anar-hi en cas apurat sense reserva perquè està freqüentat per grups i podria no tenir disponibilitat. Ubicat increïblement a prop de la plaça en un carrer transitat per moltes persones i amb accés molt senzill (a uns 50 metres del Riad l'Heure d'Été, el primer de la llista de recomanacions) resulta perfecte per anar-hi en família per aquest motiu. No us espereu un lloc glamourós, però té un pati central bonic, les habitacions i els banys són correctes i disposa d'habitacions amb múltiples configuracions, des de individuals fins a 5 o 6 persones, els preus són correctes (vam pagar 60€ per una triple la darrera vegada) i la recepció és oberta 24 hores. L'únic motiu de queixa sempre ha estat l'esmorzar, que es paga a part. Sí, d'acord, no és car, però si estigués inclòs en el preu seria molt millor. Si voleu tafanejar una de les nostres opinions d'aquest allotjament a TripAdvisor, cliqueu aquí.

Per anar sense reserva: Sí, no són els millors allotjaments de Marrakech, però tampoc són els pitjors i, a més, nosaltres hi hem estat. Això potser us serveix si mai arribeu a la ciutat sense reserva i no voleu ser "carnada" dels buscavides o passar una bona estona amb la motxilla a l'esquena cercant allotjament. Us ho dic per experiència perquè, de fet, va ser així com vam anar a parar en aquests dos allotjaments.


Hotel el Kennaria: tot i que té l'estructura d'un riad, es tracta d'un establiment amb habitacions suficients per poder donar allotjament sense reserva a un preu raonable (vam pagar 50€ per una triple amb l'esmorzar) i està a escassos 200 metres de la plaça. Les habitacions són senzilles però àmplies i els banys, tot i que no tenen cap sofisticació, són molt correctes. El pati central és ple de vida, amb un incessant anar i venir de gent i, de nit, és un vertader espectacle amb una mena de llums de LED que tenen. L'esmorzar el serveixen a l'enorme terrassa. Si voleu tafanejar una de les nostres opinions d'aquest allotjament a TripAdvisor, cliqueu aquí.


Riad Saad: situat a mig camí entre el riad Jnane Mogador i el riad l'Heure d'Été, és a dir, molt proper a la plaça és un riad petit gestionat per l'Hotel Central Palace que acostuma a tenir habitacions lliures i econòmiques (vam pagar uns 30€ per una doble amb l'esmorzar). Les habitacions són totes dobles, però tenen llits supletoris per si són necessaris, que va ser el nostre cas en ocupar el riad sencer amb el grup amb què anàvem. Les habitacions i els banys són correctes, sense sofisticacions, però confortables. Serveixen l'esmorzar a la terrassa. No vam tenir l'oportunitat de deixar opinió al TripAdvisor perquè aquest allotjament no hi estava donat d'alta.


Per si la resta fallen: aquesta és una categoria "calaix de sastre", és a dir, que hi ha els riads on hem anat i que han resultat correctes. Tot i que no han destacat especialment, no tindríem cap mena de problema per tornar-hi si les opcions anteriors fallessin perquè estan ben situats i tenien una bona relació qualitat-preu.

Riad Amiris: molt proper a la plaça amb habitacions i banys amplis. Esmorzars molt correctes i personal amable. Si voleu tafanejar la nostra opinió d'aquest allotjament a TripAdvisor, cliqueu aquí.







Riad Tizgui: Situat a la mateixa zona que el Riad Diana, amb molts allotjaments a prop i força transitat de nit. És un riad petit amb habitacions senzilles però acollidores, una bona opció per una nit a la ciutat. Si voleu tafanejar la nostra opinió d'aquest allotjament a TripAdvisor, cliqueu aquí.




Per si us ha tocat la loteria: el dia que ens toqui a nosaltres (poc probable perquè no en comprem) anirem a l'hotel "La Mamounia", l'únic hotel de vertader luxe situat a la medina i que deu ser una veritable meravella si ho jutgem pel seu aspecte exterior, per la seva web i perquè és un dels llocs on van els famosos quan visiten la ciutat. Les habitacions i els banys deuen ser una meravella i no espereu que publiqui cap crítica al TripAdvisor, estaré massa ocupada deixant-me mimar ;-)


Si us interessaAltres llocs del Marroc on ens hem allotjat amb nens

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cada comentari és un motiu més per continuar amb aquest bloc. Siguin benvinguts!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...